Thuis » Persoonlijke grenzen in het gezin en op het werk

Advertentie

Persoonlijke grenzen in het gezin en op het werk

Waarom zijn grenzen belangrijk?

Grenzen helpen beschermen tegen fysiek en emotioneel gevaar. Ze helpen bepalen welk gedrag aanvaardbaar wordt geacht en welk niet.
Bescherming tegen emotionele stress die kan ontstaan wanneer je met andere mensen omgaat. Grenzen stellen je in staat om te bepalen hoeveel tijd je met een ander wilt doorbrengen en met welke gespreksonderwerpen je je op je gemak voelt.
Stellen je in staat om je te ontwikkelen volgens je behoeften en verlangens, stellen je in staat om te bepalen welke doelen belangrijk zijn en helpen je om ze te bereiken.
Gezonde relaties onderhouden – stelt je in staat om te bepalen welke verantwoordelijkheden je bereid bent te nemen en welke niet, en stelt je in staat om een goede verstandhouding met anderen op te bouwen.

Grenzen stellen in relaties

Het opbouwen van persoonlijke grenzen is het proces van grenzen stellen over wat en wanneer andere mensen mogen doen met onze emoties, fysieke ruimte en tijd. Het helpt onze zelfbeschikking en onafhankelijkheid te behouden en verbetert onze relaties met anderen.

Persoonlijke grenzen kunnen fysiek, emotioneel, sociaal en intellectueel zijn.

Fysieke grenzen hebben te maken met je fysieke behoeften zoals persoonlijke ruimte, eten en slapen.
Emotionele grenzen hebben te maken met welke gevoelens je toelaat bij jezelf en hoe je reageert op de gevoelens van anderen.
Sociale grenzen hebben te maken met je relaties met anderen, zoals grenzen in persoonlijke relaties en de tijd die je bereid bent te besteden aan sociale activiteiten. Intellectuele grenzen hebben betrekking op je vrijheid van denken en overtuigingen.

Stappen om je grenzen op te bouwen:

Identificeer je behoeften. Het beantwoorden van de vraag “wat wil ik en wat heb ik nodig?” zal je helpen begrijpen wanneer en welke grenzen nodig zijn.
Stel duidelijke grenzen aan de acties die je anderen toestaat met betrekking tot jezelf.
Wees assertief. Als iemand je grenzen overschrijdt, sta dan op je standpunt en eis dat je grenzen worden gerespecteerd.
Wees voorbereid op onplezierige reacties. Andere mensen begrijpen je grenzen misschien niet en dit kan leiden tot conflicten of onenigheid. Bereid je hierop voor en probeer een compromisoplossing te vinden.
Handhaaf je grenzen. Beoordeel regelmatig je grenzen en zorg ervoor dat ze voor jou geldig zijn. Zoek een manier om je grenzen in de toekomst te handhaven.
Persoonlijke grenzen houden verband met onze behoeften, relaties met anderen en de context waarin we ons bevinden. Daarom volgen hier enkele aanvullende tips die je kunnen helpen om je persoonlijke grenzen op te bouwen en te handhaven:
Begrijp je emoties. Als andere mensen onze grenzen overschrijden, voelen we ons vaak geïrriteerd, overstuur of boos. Als je je emoties begrijpt, kun je begrijpen welke grenzen je nodig hebt en welke opties om grenzen op te bouwen voor jou het meest effectief zijn.
Gebruik de “ik-boodschap”. In plaats van andere mensen aan te vallen of te eisen dat je grenzen worden gehandhaafd, gebruik je “ik-boodschap”. Dit betekent praten over je eigen gevoelens en behoeften in plaats van kritiek leveren of eisen stellen aan anderen.
Respecteer de grenzen van anderen. Als je wilt dat anderen jouw grenzen respecteren, respecteer dan ook die van hen. Realiseer je dat iedereen recht heeft op zijn eigen grenzen en voor zichzelf moet beslissen hoe hij die zal beschermen.
Neem de beslissing. Voor het opbouwen en handhaven van persoonlijke grenzen moet je beslissingen nemen. Besef dat je misschien moeilijke beslissingen moet nemen die je relaties met anderen kunnen beïnvloeden,

Kinderen hebben ook persoonlijke grenzen
Ja, kinderen hebben ook hun eigen persoonlijke grenzen en het is belangrijk om hen te leren hoe ze die kunnen beschermen en respecteren. Het stellen van grenzen kan kinderen helpen op te groeien tot gezonde en evenwichtige mensen. Hier volgen enkele voorbeelden:

Fysieke grenzen: kinderen hebben recht op hun lichaam en ze moeten leren grenzen te stellen die hen beschermen tegen ongewenste aanrakingen, kussen of knuffelen. Kinderen moeten “nee” leren zeggen als ze zich niet op hun gemak voelen en zich realiseren dat hun lichaam alleen van hen is.
Emotionele grenzen: kinderen moeten leren grenzen te stellen die hen beschermen tegen emotioneel misbruik. Kinderen moeten bijvoorbeeld “nee” leren zeggen als iemand hen pest, hun privégedachten alleen delen met mensen die ze vertrouwen en werk weigeren dat ze niet leuk vinden.
Sociale grenzen: Kinderen moeten leren grenzen te stellen met betrekking tot hun tijd, middelen en energie. Kinderen moeten bijvoorbeeld “nee” leren zeggen als hen gevraagd wordt iets te doen wat ze niet willen doen en grenzen leren stellen aan hoeveel tijd ze doorbrengen met vrienden en familie.

Grenzen stellen aan kinderen kan een moeilijk proces zijn, maar het helpt hen om gezonde en evenwichtige individuen te ontwikkelen. Kinderen moeten leren hoe ze de grenzen van anderen kunnen respecteren, maar ze moeten ook zelf laten weten welke grenzen belangrijk voor hen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie